Leerplicht


Kinderen zijn leerplichtig. Dat betekent dat ze verplicht zijn om naar school te gaan. U kunt uw kind niet zomaar een dag thuishouden of eerder op vakantie gaan. Alleen onder bepaalde omstandigheden kunt u extra vrije dagen aanvragen.

Wat is leerplicht?

In Nederland is leerplicht een wettelijke verplichting die betekent dat kinderen vanaf hun vijfde tot en met hun zestiende jaar verplicht zijn om naar school te gaan. Deze regel is ontworpen om ervoor te zorgen dat alle kinderen dezelfde kansen hebben om onderwijs te volgen en zich te ontwikkelen.

Waarom is leerplicht belangrijk?

 Leerplicht is cruciaal omdat het kinderen de basis biedt voor een succesvolle toekomst. Onderwijs stelt kinderen in staat om vaardigheden te ontwikkelen, kennis op te doen en hun horizon te verbreden. Het vergroot hun kansen op een bevredigende carrière en een gezond leven.

Hoe werkt leerplicht?

De leerplichtige leeftijd begint op de eerste dag van de maand nadat een kind vijf jaar is geworden. Ouders of verzorgers zijn verantwoordelijk voor het naleven van de leerplicht en moeten hun kinderen inschrijven bij een school.